Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Community living

Community living. Wat verstaan we daaronder?

Community living is het aansluiten bij, benutten en zo nodig versterken van bestaande gemeenschappen, met als doel om duurzame contacten tussen mensen met en zonder een beperking tot stand te brengen. Wederkerigheid is daarbij het uitgangspunt. We leggen verbindingen in de wijk en brengen talenten bij elkaar. Ook sluiten we aan en maken gebruik van bestaande verbindingen tussen mensen. Daarbij richten we ons niet alleen op mensen met een beperking, begeleiders en zorgverleners, familie en vrienden, maar juist ook op buurtgenoten, verenigingen en woningbouwverenigingen. Iedereen die een bijdrage kan leveren aan het gewone, eigen leven. We veranderen van zorgen voor naar zorgen dat in zorgen met. Zo organiseren we de integratie van formele en informele zorg.

Binnen de langdurige zorg en het sociaal domein (wmo) zijn er allerlei initiatieven om community living als gedachtengoed handen en voeten te geven. Het is een maatschappelijke ontwikkeling om de zorg in de toekomst (en die begint al nu) anders vorm te geven.

Philadelphia richt zich op de onderstaande concepten.

Community building

Community building is het proces dat mensen samen brengt om in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen veranderingen teweeg te brengen. Er worden verbindingen in de wijk gelegd en talenten bij elkaar gebracht. Daarbij richten we ons niet alleen op mensen met een beperking, begeleiders en zorgverleners, familie en vrienden, maar juist ook op buurtgenoten, verenigingen en woningbouwverenigingen. Iedereen die een bijdrage kan leveren aan het gewone, eigen leven. Het uitgangspunt is wederkerigheid: alle mensen met en zonder een beperking hebben een ontvangende en gevende rol. We veranderen van zorgen voor naar zorgen dat in zorgen met. Zo wordt de formele en informele zorg geïntegreerd.

We doen dat op basis van Asset Based Community Development, de zogenaamde ABCD-aanpak. Hierbij gaan we ervan uit dat alles al aanwezig is om veranderingen in een bestaande gemeenschap teweeg te brengen: gaven, vaardigheden, passies en culturele, historische, economische en fysieke bronnen en middelen.

Bron afbeelding: KNHM foundation

Meer weten over community building bij Philadelphia? Download de inspiratieboeken hieronder of stuur een mail naar de Academie Community Building Amsterdam > communitybuilding@philadelphia.nl.

Inspiratieboek Community Building (2021)

Een praktisch en inspirerend boekje over onze eerste ervaringen met dit concept.

Inspiratieboek Community Building- deel 2 (2023)

In 2023 hebben we een vervolg uitgebracht waarin we dieper ingaan op de methode (ABCD) en onze ervaringen.

Mooi Leven Huizen

In een Mooi Leven Huis staat de familie centraal. De mens met een beperking woont in een eigen huis, maar heeft ook een rol in een gezamenlijke wereld. Het gaat in dit concept niet alleen over anders willen zorgen maar ook om de dilemma’s die zich in elk leven afspelen. Het gaat om het aangaan van verbindingen en om wederkerigheid; het geven en nemen, het gehoord en gezien worden als kind, ouder, familie en professional. Als mens dus. Het gaat om het aansluiten bij, benutten en zo nodig versterken van bestaande gemeenschappen.

Ouders/familie denken samen met alle anderen om hun kind/verwant heen over wat een Mooi Leven voor hun kind/verwant kan zijn, in rust en veiligheid en toch midden in de samenleving.

Meer weten over Mooi Leven Huizen bij Philadelphia? Stuur een e-mail naar Rianne Voerman, Kwartiermaker Mooi Leven Huizen: rianne.voerman@philadelphia.nl

JIM (Jouw Ingebrachte Mentor)

Soms worden jongeren geremd in hun groei. Dan lopen ze vast op school of thuis. De JIM-aanpak beschrijft hoe de inzet van een informele mentor complexe situaties kan doorbreken. De jongere kiest iemand uit zijn omgeving die hij vertrouwt. Iemand die hem/haar inspireert en dingen leert. Dat kan een oom, de buurvrouw of een sportcoach zijn: de JIM (Jouw Ingebrachte Mentor). Zo wordt door formele en informele zorg gezamenlijk stabiele groei geboden aan de jongere.

Mijn Netwerk

Mijn Netwerk is een begeleidingsconcept om de ondersteuningsvragen van cliënten te beantwoorden, waarbij een aantal vormen van ondersteuning afzonderlijk en in combinatie met elkaar worden ingezet. De ondersteuning bestaat uit DigiContact, ambulante ondersteuning, ontmoetingsplekken en cursussen. De ambulante begeleiding kan individueel of samen met één of meer cliënten worden geboden, afgestemd op de behoefte van een cliënt. De begeleiding gebeurt op de ontmoetingsplek, maar kan zo nodig ook bij de cliënt thuis plaatsvinden.

Mijn Werk

Mijn Werk gaat over werk, leren en dagbesteding. Bij deze aanpak wordt de cliënt ondersteund om zijn/haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen op een manier die bij die persoon past. Binnen Mijn Werk zijn er verschillende begeleidingsvormen: Arbeidsmatige dagbesteding, Activerende dagbesteding, Mijn Werk Online, TalentWerkt! en jobcoaching.

Door de begeleiding die de cliënt krijgt kan hij/zij een betere aansluiting maken binnen een gemeenschap. Wederkerigheid op basis van geven en nemen naar kunnen is daarbij het uitgangspunt.

Anders kijken, anders doen (AKAD)

AKAD is een nieuwe aanpak, die de doelen van de cliënt als uitgangspunt heeft. Anders kijken, anders doen is erop gericht dat het formele en informele netwerk van de cliënt in bestaande gemeenschappen met elkaar in verbinding wordt gebracht. Met als doel om ‘tips en ideeën’ uit te wisselen die bijdragen aan het gewone, eigen leven van de cliënt. Het is een gezamenlijk leerproces dat vaak resulteert in meer informele oplossingen en minder formele hulp.