Muziekcoaches en -therapeuten

De muziekcoaches

De muziekcoaches werken vanuit de serviceorganisatie voor alle locaties van Philadelphia. Zij helpen medewerkers niet alleen muziek áán te zetten, maar ook ín te zetten. Dat doen zij samen met de muziektherapeuten van Philadelphia. Wanneer de therapie eindigt kan de muziekcoach meedenken hoe muziek regulier in te zetten. Lees na de muziekcoaches alles over muziektherapie.

Wat doen muziekcoaches?
Muziekcoaches weten alles over hoe je muziek op een passende manier kunt inzetten voor de mensen die jij ondersteunt. Daarom gaan ze samen met medewerkers in de zorg op zoek naar goede muziekpraktijken op locaties.

Jonas Oomen

Met bewust inzetten van muziek kun je nog lekkerder je vel zitten. Ik heb geleerd dat een groot project effect kan hebben, maar dat ook een piepkleine interventie een wereld van verschil kan maken.

Joost Dekker

Naast het werk als DJ, ben ik sinds 2018 ook werkzaam voor Philadelphia op de Borneostraat in Almere. Als muziekcoach wil ik graag samen met jou ‘viben’ en muziek in zetten op jouw locatie!

Anne Ruesink

Muziek volgt me, het deint mee op de verschillende fases die ik doormaak. Ik geloof dat dat voor iedereen zo werkt: weinig mensen zullen zeggen dat ze geen kinderliedjes meer kennen, bijvoorbeeld.

Sara Liz van Til

Toen ik jong was had ik nooit het geduld langer dan 10 lessen een instrument te leren spelen. Dan keek ik het instrument een poosje niet aan, maar pakte ik het, wanneer ik zin had, zelf op. Ik geloof dat ze dat autodidactisch noemen of misschien beter: audiodidactisch!

Vera Bekendam

Ik vind dat ieder op z’n eigen manier zijn muziek moet kunnen beleven. De één door te luisteren, de ander door zelf muziek te maken. Samen muziek maken om elkaar te leren kennen of alleen muziek maken om tot rust te komen.

"Door een verwijslied in te zetten tijdens het ochtendritueel, weet Gien - een cliënt met een EMB - dat zij gewassen wordt. Het ritme en de melodie van het lied geven herkenning. Het aanraken en wassen gebeurt op het ritme van het liedje. Het ochtendritueel wordt daardoor voor Gien meer ontspannen en fijner."
-
"Tom, een cliënt met MVG die continu de nabijheid van de begeleiding nodig had, leerde door te drummen op muziek stapje voor stapje langer alleen te zijn. Nu kan Tom, met koptelefoon op en een trommel bij de hand, een half uur zelf in vullen."
-

Wat is muziektherapie

Philadelphia gelooft in de kracht van muziek. En daarom zetten wij muziektherapie in als onderdeel van behandeling. Muziektherapie is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van muziek; we bespelen instrumenten, zingen samen een lied of luisteren naar muziek. Muziek wordt ingezet met als doel te werken aan een hulpvraag in een therapeutisch proces. Muziektherapie valt onder de paraplu Vaktherapie, waaronder ook o.a. speltherapie en psychomotorische therapie (PMT) vallen.

De invloed van muziek

Bij muziektherapie gaan we uit van mogelijkheden, niet van beperkingen. Het vermogen om muziek waar te nemen wordt niet aangetast door een beperking. Door middel van muziektherapie kan tot in de laatste stadia van het leven iemand nog bereikt worden. Muziek sluit aan bij elk cognitief- of ontwikkelingsniveau. Hierdoor springt het vermogen om muziek te maken en erop te reageren er vaak uit ten opzichte van de cognitieve vermogens.

Muziektherapie kan helpen bij onder andere:

  • Depressieve klachten
  • Faalangst
  • Rouwverwerking
  • Een sociaal isolement
  • Gevoelens van angst, onrust en spanning
  • Het ontwikkelen van sociale vaardigheden
  • Het ontwikkelen van lichaamsbesef
  • Controle over agressief gedrag
  • Het verbeteren van lichamelijke functies
  • Palliatieve zorg
  • Comazorg
  • CVA


De muziektherapeuten

Jelly Douma

In 1989 begonnen als stagiaire muziektherapie bij Philadelphia. Er was nog geen muziektherapie bij Philadelphia en ik mocht het op zetten op de oude Kloek in Vierhouten. Een, zoals we nu noemen, EMB-locatie. Muziek is altijd al belangrijk geweest in mijn leven. Een moeder die altijd zong, het orgel op zondagmorgen in de kerk waar ik enorm van genoot, blokfluitles en vandaar uit steeds meer instrumenten ontdekken. Gitaar, dwarsfluit, piano, accordeon en sinds kort: harp.

Ik geef trainingen aan begeleiders over omgaan met verlies en rouw. Daarnaast heb ik een training gevolgd over traumabehandeling. Ik werk met alle doelgroepen. En eigenlijk: hoe moeilijker en ingewikkelder de cliënt, hoe leuker ik het vind.

In 2018 heb ik de opleiding neurologische muziektherapie gedaan. In deze opleiding leer je om muziektherapie gericht in te zetten op problemen m.b.t. het brein. Zoals loopritme en ademhaling reguleren. Dit is nog een redelijk onontgonnen terrein binnen de VGZ en samen met Jitske zijn we bezig om hier meer aandacht voor te krijgen.

Naomi Staritsky


Sinds augustus 2020 ben ik werkzaam als muziektherapeut binnen de Oost en Groot Veluwe. Ik heb muziektherapie gestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Enschede met hoofdvak zang. Ik heb mij tijdens mijn afstuderen erg beziggehouden met stress en emotieregulatie en wat de rol van muziektherapie hierbij kan zijn.

Toen ik klein was, was ik al veel bezig met zingen en muziek. Zingen is iets wat ik ook veel gebruik in de therapie. Dat komt op een andere manier binnen in onze hersenen en met zingen kun je uitdrukken wat met praten niet lukt. Bij muziektherapie gaat het erom dat we aan de slag gaan met een therapievraag en daarbij maken we gebruik van muziek. Ik vind het fijn als een cliënt en de begeleiding handvatten mee kunnen nemen om zelf mee aan de slag te gaan wanneer de therapie afgesloten is.

Jitske Draijer

Sinds 2003 werk ik als muziektherapeut in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In de leeftijd van jong tot oud, van licht verstandelijk beperkt tot ernstig meervoudig beperkt. Met deze laatste doelgroep heb ik de meeste ervaring. In 2002 heb ik de opleiding Conservatorium met hoofdvak Zang Lichte Muziek afgerond en in 2018 de opleiding Muziektherapie. Vanaf 2018 werk ik met veel plezier bij Philadelphia Zorg, in de regio Noord.

Philadelphia gelooft in de kracht van muziek en daar word ik blij van. Sinds 2009 ben ik naast muziektherapie gespecialiseerd in Sensorische Informatieverwerking. We noemen dit ook wel prikkelverwerking. Alle zintuigen hebben hierin een plekje en zijn met elkaar op zoek naar balans. De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in hoe werkt het met de zintuigen in combinatie met muziek. In 2019 heb ik de opleiding Neurologische Muziektherapie gedaan, op onderzoek naar hoe muziek werkt in het brein.