Hoe kijken we naar ons vak? Hoe deden we het vroeger en hoe zien we ons vak als begeleider in de toekomst? Én: hoe blijven we scherp want ja, het kan altijd wel een tikkie beter, ja toch?
Annemarie, Nicole en Hessel - samen goed voor meer dan 50 jaar werkervaring in de gehandicaptenzorg - praten met liefde, lef en vooral veel plezier over hun werk.
Je vindt de links naar alle podcasts op YouTube hieronder. Of luister via Apple Podcasts. Of abonneer je op What de Vak! via Spotify. Of zoek op jouw favoriete podcast-app, naar What de Vak!
Podcast 26 - Ojee ojee begeleiders met ADHD: chaoten of creatievelingen?
“Oh, dus je hebt gewoon veel energie."
"Iedereen vergeet weleens iets, dat is toch normaal?"
"Je hebt vast geen doorzettingsvermogen."
"Dan schrijf je het toch gewoon op."
Je raadt het al. In deze aflevering van What de VAK praten we over ADHD. Nog beter: begeleiders met ADHD en hoe hun “beperking” het werk soms uitdagend – en vaak juist creatief – maakt. Presentatoren Annemarie, Nicole en Hessel, met samen meer dan 50 jaar ervaring in de gehandicaptenzorg, worden vergezeld door Max en Anouk, twee begeleiders die maar al te goed weten hoe het is om met ADHD te hebben. Met alle valkuilen van dien. Ja, en alle kansen ;)
Max en Anouk zijn toppers. Zij vertellen heel mooi en eerlijk hoe het is om begeleider te zijn met AD(H)D. Soms is dat best lastig. En Annemarie? Die kijkt met een knipoog terug op haar tijd als begeleider (en haar ADHD), inclusief ('s nachts) frituren met bewoners. Terwijl Nicole en haar punctualiteit af en toe op de proef worden gesteld, is dit een gesprek vol humor en herkenning, over hoe ADHD in de zorg soms meer kans dan beperking blijkt te zijn. Ja, want een beperking is het soms zeker. En we zullen het niet ontkennen, soms super lastig voor collega's en bewoners. Die vaak gezellige maar chaotische mensen bla bla bla, gewoon luisteren.
Heb jij adhd of een andere beperking? Hoe is dat qua werk?
Of heb jij een collega met ahdh? Wat vind je daarvan?
Podcast 25 - Gen-Z collega’s in de Zorg: Zegen of Zorgwekkend?
Heee boomer, X-er, Y-er, Z-er of wie dan ook. Heerlie de Peerlie (HdP) een nieuwe podcast van WtV voor je. Pak er een lekkere capu bij en lekker vipen. Gezel dat je luistert of kijkt. Sws is Gen-Z nu al afgehaakt met lezen, veel te korte con voor een castje, denken wij.
Deze gloednieuwe gave audio-opname gaat over werken met generatie Z. Vind je bovenstaande tekst te moeilijk of irri door de afkortingen, waarschijnlijk sta je dan ver van de Z’ers af. Nicole, Annemarie en Hessel, duidelijker X- en Y-ers hebben weer een leuk fitje aangetrokken en zijn los gegaan op Gen-Z. Hoe werk je daar nu mee samen? Valt er überhaupt wel met die schavuiten samen te werken? Deze generatie is toch zo fragiel, hebben geen doorzettingsvermogen, werken liefst zo weinig mogelijk, en papa en mama doen alles voor ze?
Of ligt het toch wat genuanceerder? Dit checken we (boomer woord) even bij twee Gen-Z collega’s van werkvloer.
Deze aflevering biedt een boeiende en humoristische kijk op de uitdagingen en kansen die eigenlijk het werken met verschillende generaties in de gehandicaptenzorg met zich meebrengt. Hessel deelt mdm (met de meiden) hun persoonlijke verhalen en inzichten, en laten zien hoe belangrijk het is om samen te werken en van elkaar te leren. Of je nu een doorgewinterde zorgprofessional bent of een rising star, deze aflevering van 'What de VAK' is zeker de moeite waard om te beluisteren!
Verdieping om Gen-Z te begrijpen:
https://afkowobo.nl/
https://endeavourheroes.nl/app/upload...
Podcast 24 - Vrij is vrij, geen belletjes of appjes meer op je vrije dag
Ben je het zat om steeds op je vrije dag gestoord te worden? Ben je het zat om geappt of gebeld te worden? Vind je het lastig om nee te zeggen tegen al die extra diensten, omdat er gaten in het rooster zitten? Let dan goed op! Volgens de CAO heb je gewoon recht op onbereikbaar te zijn. Echt waar! Natuurlijk is de praktijk wel anders. Vandaar de mitsen en maren in deze podcast. We bellen met de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), zij duiden precies waar je recht op heb. Helaas hebben we ook nog Annemarie, Hessel en Nicole, zij zien allemaal beren op de weg.
Podcast 23 - Let's talk about seks! Of toch niet...
Laten we over seks praten, want dat is hard nodig. Niet alleen over seks als de cliënt een relatie krijgt, of als er ongewenst gedrag is, maar veeeel eerder. We moeten slapende honden wakker maken.
Of denk je nu, dit kan ik niet, dit wil ik niet. Natuurlijk is dat ook goed, maar luister dan toch echt naar de podcast. Praten over seks is heel breed en soms help je een cliënt al heel snel. En als het ingewikkeld wordt, dan is er altijd nog de expert die je in kan schakelen.
We bellen voor de podcast ook met seksuologe Judith Kreijne. En zij zegt ook duidelijk dat over seks praten nooit verplicht is, maar dat cliënten het wel heel fijn vinden als de begeleider het bespreekbaar maakt.
Annemarie en Hessel vonden het eigenlijk nooit echt fijn om het hier over te hebben. Nicole maakte het niet uit, en was die collega die dus veel van dit soort gesprekken voerde.
Er zijn ook best nare voorbeelden omdat we er slecht over praten. Bijvoorbeeld het stelletje waar de man de anticonceptie pil slikte, omdat het voor hen niet duidelijk was. Of de cliënt die dacht dat ze bij intiem contact moest kreunen, omdat ze dit ook bij GTST doen.
Dus, let's talk about sex? Ja zeker! Luisteren naar podcast over seks? Nu gelijk doen;)
Podcast 22 - De hygiëne hocus pocus: wat doe je wel en wat doe je niet op de werkvloer
Laat je vandaag maar lekker onderdompelen in een emmer vol sop. Dit keer praten Annemarie, Nicole en Hessel over: hygiëne. Het lijkt geen sexy onderwerp, maar niks is minder waar. Als begeleider maak je genoeg mee op het gebied van alles wat schoon moet zijn, opgelegde regels, een woning vol besmette bewoners, infectiepreventie en weten wij veel wat nog meer. Het is niet altijd een pretje, of beter gezegd het vak als begeleider blinkt niet altijd.
En dan ook nog de dilemma's, wel of geen personeelstoilet. Wil je wel een schone pot voor jezelf, laat het vooral Nicole niet horen. Is dat nog van deze tijd?
Podcast 21 - Help! Hoe geef ik beter mijn grenzen aan?
Ken je dat gevoel dat je steeds faalt omdat je niet goed je grenzen aan kunt geven? Vooral omdat er zoveel op je afkomt op de werkvloer. Je wil het goed doen voor de bewoners/deelnemers, je collega's, verwanten, maar ook je leidinggevende.
Er ligt gewoon veel werk, en dan vergeet je ook nog wel eens een belofte na te komen. Onze brievenschrijver Jack worstelt met dit probleem. Hij geeft letterlijk aan te falen.
Eigenlijk is nee zeggen best moeilijk. Voor je gevoel faal je bij het nee zeggen tegen extra diensten, plannen en doelen die niet lukken, maar ook goede voornemens die telkens mislukken.
Daarom bellen we met Agnes, zij vindt het heeeeel moeilijk om niet te roken. In haar hoofd kan ze er maar geen nee tegen zeggen.
Natuurlijk is onze eigen huistroubadour Hessel ook weer van de partij. Naast dat deze jongen lekker kan praten, is het ook een begenadigt zanger/tekstschrijver. Hij sluit weer lekker af met een verrassend liedje dat alles mooi samenvat.
Podcast 20 - Waarom een goede begeleider niet goed hoeft te luisteren
Ja, gaat er maar voor zitten en ehhh goed luisteren naar deze podcast. Want luisteren is eigenlijk helemaal niet zo makkelijk zo ontdekte wij. We kregen een mooie brief van Kevin dat zijn begeleider niet zo heel goed luistert. En dit frustreert hem. Wat wij snappen.
Natuurlijk hebben Annemarie, Nicole en Hessel wel heel goed naar deze vraag geluisterd en gaan ze er uitgebreid op in. Ook zij ontdekken de haken en ogen (of oren) van het luisteren. Het is verrekte moeilijk. Hoe dan ook weer een mooie podcast boordevol energie, serieuze kijk op de dilemma's van cliënten en begeleiders. Maar ook de nodige humor. Dus ehh....lekker luisteren.
Podcast 19 - Waarom een huisdier voor cliënten een slecht idee is.
Oh jee. De bewoner wil graag een huisdier! In de huisregels staat dat het niet mag. Ook al staat het niet in de huisregels, het team ziet het niet zitten. Dus we doen het niet? Mwahhh, zo makkelijk is het natuurlijk ook weer niet. Hoe ga je met een vraag voor een huisdier om, zowel in een team maar ook met verwanten.
We liepen niet zelf tegen dit 'probleem' aan, maar er lag een heuse brief, noodkreet, in ons postvak van 'What de Postvak'. Help mij!
Kort is de noodkreet. Ik mag geen huisdier en kreeg geen uitleg. Bovendien is zij om deze reden verhuisd. Daarbij is haar persoonlijke stelling: 'we stoppen mensen vol met medicijnen, maar er zijn ook andere manieren om mensen te helpen. In dit geval: katten.
Annemarie heeft een scherpe theorie 'wat we ook dikwijls zien gebeuren, het alternatieve dierenspel: bewoners vragen een hond, we geven een goudvis of cavia'.
En ja, het huisdier kan wel goed zijn voor de bewoner, maar is de bewoner wel goed voor het huisdier.
Podcast 18 - De zin en onzin van rapporteren
'Als ik mijn rapportage lees, dan word ik vaak niet blij. Waarom schrijven begeleiders alleen dingen op die niet goed gaan? Het grootste gedeelte van de dag gaat wel goed.' Dat is echt een goede vraag. Hier vinden wij wel wat van. Annemarie, Nicole gaan zeker dieper op deze vraag in. Soms genuanceerd, ongenua....ehh soms open en eerlijk. Want rapporteren is wel wat. Hoe doe je dat? Patricia, een van onze bevlogen collega's in den lande heeft hier met haar team goed over nagedacht. Haar bellen we om ons goed bij te laten praten.
Podcast 17 - Bewonersvergadering, voor wie doen we het eigenlijk?
Bewonersvergadering of huiskameroverleg, of welke naam het ook heeft, levert het echt iets op voor de bewoner? Of is het ook wel een last? Sommige bewoners kijken er tegen op, of durven gewoon niet zo goed hun mening te geven. En is zo'n vergadering nog wel van deze tijd?
Dus wat is nou eigenlijk een bewonersvergadering? Wat willen met dit overleg bereiken? Is er veel medezeggenschap? En hoe richt je de vergadering in op je locatie? Tal van vragen waar Annemarie, Nicole en Hessel mee worstelen.
De onderwerpen die bewoners aandragen zijn bij alle drie herkenbaar: fietsen niet goed gestald, geluidsoverlast, schoonmaken, uitjes, welke koekjes bij de koffie, etc.
Extra podcast: Lhbtqi en verstandelijk beperkt is dat dubbel beperkt?
Is het een trend? Is het de verandering van de tijd? Het is soms lastig: een cliënt die uit de kast wil komen, of toch zegt niet in het juiste lichaam te zijn geboren? Dit is niet altijd makkelijk hoe je hier op moet reageren. Nog belangrijker, hoe is het voor de persoon die al jarenlang met dit geheim rondloopt? Jouw reactie als hulpverlener is belangrijk. Allerlei worstelingen. Hoe ga je hiermee om? Hier praten Boukje en Nicole over.
Podcast 16 - Mondige cliënten: een lust of een last?
In deze gloednieuwe aflevering praten Annemarie, Nicole en Hessel over de mondige cliënt. Leuk dat recht op zeggenschap, maar hoe ga je om met de wensen van de cliënt? Fedor schuift aan. Hij woont en werkt bij Philadelphia en houdt zich bezig met het thema zeggenschap. Hoe is het voor hem om op dit gebied meer te weten dan zijn begeleiders.
Podcast 15 - Het kantoor en de vloer
Na tientallen jaren op locatie gewerkt te hebben, werken Annemarie en Nicole ondertussen al wat jaren op het Hoofdkantoor eh… servicekantoor. (Hoofdkantoor heette het vroeger, foei!) Wij horen en voelen dat er vaak een gat zit tussen deze 2 werkplekken. Maar is dat ook zo? En hoe komt dat? Kennen collega’s elkaar eigenlijk wel? Weten ze van elkaar wat er speelt? Samen met Hessel Rienstra gaan Nicole en Annemarie dat eens peilen op beide werkplekken.
Podcast 14 - Maar dat is toch jóuw taak?
In deze podcast verbazen Annemarie en Nicole zich over hoe verschillend we rollen en taken oppakken. Waarom doet een begeleider het ene wel en een coördinerend begeleider niet, en andersom? Is er überhaupt wel een verschil tussen de functies? Waar zit er persoonlijke ruimte in je functie? Annemarie en Nicole gaan op zoek naar hoe anderen dit zien, maar kijken ook naar hun eigen worstelingen. Dit keer bellen ze met een begeleider en een coördinerend begeleider op zoek naar een antwoord.
Podcast 13 - In de samenleving
In deze aflevering verbazen Annemarie en Nicole zich over weer iets nieuws: community building! Is dat een nieuwe hype in de zorg? Wat heeft de cliënt daar nou werkelijk aan? Ze vragen dit allemaal aan collega Sara uit Amsterdam.
En ze laten zich inspireren door de geweldige vriendschap die filmmaker Pieter Busman (onder de 30 jaar) met zijn excentrieke 74-jarige buurvrouw Roos opbouwt. Deze andere manier van kijken naar het netwerk maakt de cliënt zelfredzamer als je, naast een lange adem, lef hebt om aan te bellen bij de buren. Zo mooi om de klik tussen Pieter en Roos te zien. Zij zijn totaal verschillend, maar hebben een hele mooie en bijzondere band.
Podcast 12 - Zo heurt 't!
In deze aflevering verbazen Annemarie en Nicole zich erover dat de menulijst blijkbaar een goed beeld geeft van hoe het met de cultuur van de locatie gesteld is. Want patat eet je op je verjaardag (wel met sla erbij) en sushi is veel te duur. Hoe de teamspirit bepalend is voor cliënten. En hoe onze waarden en normen effect hebben op hun levens?
Ook deze uitzending zijn er weer drie bevlogen begeleiders aangeschoven aan de 'keukentafel' van Annemarie en Nicole. Sandra, Jolanda en Erin praten mee over de mooie kanten van hun vak, maar ook wat het soms echt lastig maakt.
Sandra vertelt over hoe zij het ijs moet breken om verder te kunnen met haar collega's. We praten over hoe taal en je tone-of-voice van (het gevoel van) ongelijkheid vergroot of juist verkleind.
Podcast 11 - Gij zult u blijven ontwikkelen
Wel of niet blijven ontwikkelen, dat is de vraag in deze hele speciale podcast. Voor het eerst zitten er gasten bij Annemarie en Nicole aan tafel. Vanuit het land hebben we een paar zeer leuke en enthousiaste begeleiders van de locaties getrokken om bij ons mee te praten over het mooie en interessante VAK van begeleider.
De vraag die als een rode draad door deze podcast loopt, moet je je altijd maar blijven ontwikkelen?
Hoe dan je dat dan? Door een opleiding te doen, of door vakliteratuur bij te houden socials af te struinen naar leuke en interessante informatie, of kan je gewoon ook begeleider zijn met passie voor je vak?
Hoe dan ook, weer een super en boeiende podcast met vijf zeer bevlogen mensen die dagelijks te maken hebben met onze mooie en prachtige doelgroep.
Podcast 10 - Mag je alles aan een cliënt vragen?
Niemand die aan zijn leidinggevende vraagt of hij nog seks heeft, toch? En geen ouder die bij de schooljuf informeert naar haar vruchtbaarheid. Totdat iemand een handicap heeft. Want die handicap lijkt vaak een vrijbrief om de vreemdste, brutaalste en meest botte vragen op je afgevuurd te krijgen. Welke vragen hebben wij eigenlijk allemaal aan cliënten gesteld? En moesten we de antwoorden echt weten? Wat rapporteren we allemaal en is dit wel essentieel?
Het verhaal uit de podcast.
Podcast 9 - 'Deze bewoner zal mij altijd bijblijven'
Als begeleider krijg je met heel veel verschillende cliënten te maken, en ja een begeleider ben je ook een mens. Soms zijn er cliënten die je altijd bij zullen blijven. Of cliënten waar je als mens heel veel van hebt geleerd. In deze podcast gaat het over die cliënt die je is bijgebleven, maar willen we ook weten welke begeleider een bewoner bij is gebleven. Hoe dan ook weer een sprankelijke podcast over het mooiste vaak dat er bestaat.
Podcast 8 - Zij-Instromers
'Ik weet nu wat ik heb, maar niet wat ik krijg', zegt Maarten op de vraag waarom hij niet overstapt naar de gehandicaptenzorg. Hij komt regelmatig op locaties waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, vindt de doelgroep echt heel leuk, maar de overstap maken om in de zorg te gaan werken, doet hij dan toch niet. Zo zijn er heel veel mensen die toch die stap niet maken. Annemarie en Nicole vragen zich af hoe dit komt.
Podcast 7 - Hoe ga je als begeleider om met al die veranderingen?
Regelarm werken. Zelforganiserend werken. Nieuwe visie. Soms heb je het gevoel dat de veranderingen over elkaar heen buitelen. Nicole ziet dat niet zo: ‘Ik voel steeds meer vrijheid. Niet blind protocollen volgen maar zelf nadenken en mijn vak terugpakken’. Lastig? ‘Nee, het is een kwestie van gewoon beginnen’. Net als in de drukke Spaanse stad Barcelona, waar een paar ouders gewoon begonnen met fietsen naar school waar Annemarie deze podcast mee aftrapt. En dan gebeuren er mooie dingen, ook bij ons in de zorg.
Podcast 6 - Begeleider, een roeping of een vak?
‘Werken in de zorg is een roeping.’ Erger jij je aan deze uitspraak? Nicole irriteert zich mateloos, begeleiden is een vák! Annemarie vraagt zich af of je de verbinding mist van mens tot mens als je te veel professional bent. En aan de andere kant, werken in de gehandicaptenzorg is niet alleen lol en plezier. In deze aflevering van What de Vak! gaan deze veteranen in de zorg op zoek naar wat ons vak tot echt een vak maakt. Wat is ons meesterschap?
Podcast 5 - Afspraak is afspraak! Waarom eigenlijk?
Wat doe jij als begeleider als een cliënt terugkomt op een gemaakte afspraak, bijvoorbeeld een goed voornemen? Haal je alles uit de kast om hem te motiveren vol te houden? Of vind je dat hij daar zelf over gaat? In deze aflevering van What de Vak verkent Annemarie samen met collega Nicole, allebei al ontzettend lang werkzaam in de gehandicaptenzorg, wie over de afspraken gaat die een cliënt heeft gemaakt.
Podcast 4 - Stress op de werkvloer
Podcast 3 - De perfecte begeleider, bestaat die?
Annemarie en Nicole lopen in deze aflevering het profiel door wat je allemaal kan als je de MBO-opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg hebt afgerond. En dat is niet misselijk, vinden deze veteranen in de zorg. En het erge, de belangrijkste competentie staat er helemaal niet in. En wat doet de perfecte begeleider eigenlijk? En wat is perfect?
Podcast 2 - 'Zo deden we 't vroeger'
Podcast 1 - Waarom vinden we het moeilijk om fouten toe te geven?