Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Maak jij een vuist tegen pesten?

Vandaag is de landelijke dag tegen pesten. Een dag om samen een vuist te maken tegen pesten. Pesten heeft grote gevolgen voor de slachtoffers, meelopers, omstanders en ook voor de pester zelf. Het is niet iets dat alleen gebeurt onder kinderen of jongeren. Ook volwassen maken zich er schuldig aan. Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Het is onze verantwoordelijkheid om pesten te stoppen en te voorkomen dat er wordt gepest.

Een paar cijfers

  • Op scholen wordt 1 op de 10 leerlingen gepest.
  • Op het werk is dat 1 op de 8 werknemers.
  • In verzorgingshuizen (ouderenzorg) 1 op de 5.
  • Er is geen onderzoek gedaan naar mensen met een verstandelijke beperking maar men denkt dat dit zeker het dubbele is ten opzichte van mensen in de ouderenzorg.
  • In de sport wordt 1 op de 5 mensen gepest (alle leeftijden).

Pesten op de werkvloer

Ook pesten op de werkvloer komt helaas nog vaak voor. Het is een onderschat probleem. Het is bijvoorbeeld een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich (langdurig) ziekmelden of van baan veranderen.

Als je lange tijd slachtoffer bent van pesterijen kost dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je kan er echt ziek van worden, mentaal en fysiek.

Wat zijn voorbeelden pesterijen op het werk?

Onder andere:

  • Buitensluiten
  • Je wordt aangesproken met een bijnaam
  • Er ligt zo veel werk op je te wachten wat niet realistisch is
  • Rotklusjes worden altijd in jouw schoenen geschoven
  • Er wordt over je geroddeld
  • Jij krijgt alle rotdiensten en niemand wil diensten met je ruilen
  • Er worden “grapjes” met je uitgehaald

Heb jij te maken met pesten op je werk? Praat je erover met je leidinggevende maar heb je het gevoel niet goed gehoord te worden? Of verandert er niets? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon binnen Philadelphia of die van je eigen organisatie.

Blijf er niet mee rondlopen vanuit bijvoorbeeld schaamte, het kan iedereen overkomen, praat erover en zoek hulp.

Pesten bij cliënten

Mensen met een beperking worden vaker gepest dan andere mensen. Ze zijn ook kwetsbaarder voor de gevolgen van pesten. Veel van onze cliënten hebben hier dan ook mee te maken (gehad) en kunnen daar erg veel last van hebben. Maar het is niet altijd makkelijk om erover te praten of om hulp te zoeken.

Vanuit de landelijke cliëntenraad is er ook een aantal maal aandacht geweest voor het thema pesten, omdat veel cliënten aangeven hier last van te hebben op de woonlocatie, werk/dagbesteding of in de buurt.

Praat samen over pesten, ook als je denkt er geen sprake van is op de locatie waar jij werkt.

Materialen

Op de website van Leerbaar & Weerbaar Staat een tegel over pesten. Bekijk hier het werkblad dat aansluit bij de video plagen of pesten. Ga voor de video en alle overige materialen naar de website. (Kies je doelgroep, ga naar ->blok ik en de ander -> thema pesten) Je vind hier infobladen, praatplaten, foto’s, werkvormen en video’s om samen met cliënten in gesprek te kunnen gaan.

Cliënten kunnen ook zelf informatie vinden op Mo, het platvorm speciaal voor cliënten. Geraline Groenewegen, Coach Adviseur Trainer weerbaarheid en seksualiteit, is laatst bij Gea Zandink geweest in het programma Bla Bla Bla.

Doe jij mee? Maak jij een vuist tegen pesten?

Deel deze pagina